САЩ разполагат с 3750 ядрени оръжия, към септември 2020 г., съобщиха

...
САЩ разполагат с 3750 ядрени оръжия, към септември 2020 г., съобщиха
Коментари Харесай

С колко ядрени оръжия разполагат САЩ |

Съединени американски щати разполагат с 3750 нуклеарни оръжия, към септември 2020 година, съобщиха от Държавния департамент, представен от Асошиейтед прес.

В това число влизат всички оръжия - както дейните, по този начин и тези за дългосрочно предпазване.

Ядрените оръжия 

Обявеният брой оръжия от Съединени американски щати понижава през годините. През 2019 година - 2805, а през 2018 г. -  3785, а през 2017, за когато бяха последните публични данни, - те са били 3822. През идващите години, по време на ръководството на Доналд Тръмп, броят на оръжията се пазеше в загадка.

За съпоставяне, единствено преди 18 години, Съединени американски щати са разполагали с над 10 000 нуклеарни оръжия.

Защо администрацията на Байдън смени метода?

След като администрацията на Тръмп пазеше броя на нуклеарните оръжия на страната в загадка, Държавният департамент заяви тези данни да първи път от 2018 година насам. Според администрацията на Байдън този ход е крачка напред към налагането на по-стриктен надзор на разпространяването на този вид оръжия.

Ханс Кристенсен, шеф на плана за нуклеарна информация към Федерацията на американските учени, дефинира публикуването на данните като стъпка " назад към прозрачността ".

Той също съобщи, че разкриването на тези данни ще помогне за договарянията по време на  конференцията по Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие, която ще преразгледа уговорката за разоръжаване.  Очаква се конференцията да се организира при започване на идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР